Revista de Rugaciuni si Spiritualitate - Crestinism, Iudaism, Islamism ( Islam ), Hinduism, Budism ( Buddhism )

Sfinti

Pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic si Apostol Iacov - 23 octombrie

Sfantul Iacov, ruda Domnului, a fost cel dintai episcop la Ierusalim, fiind hirotonit de insusi Domnul nostru Iisus Christos. Se spune ca el a fost cel dintai care a scris Liturghia, invatata de la Christos. Despre Sfantul Sfintitul Mucenic si Apostol Iacov se spune ca, atunci cand Iosif, logodnicul Sfintei Maria, si-a impartit pamanturile fiilor sai ce-i avea cu femeia sa cea dintai si dorind sa faca parte si Pruncului Sfintei Fecioare, fiii sai nu L-au primit la imparteala ; doar Iacov L-a luat partas la partea sa de mostenire, numindu-se astfel, nu numai frate bun al Domnului, ci si om drept. Pastorind Biserica din Ierusalim, pre multi a convertit Iacov la dreapta credinta, ca urmare iudeii au pornit impotriva sa si prinzandu-l, l-au aruncat de pe aripa templului, iar el fiind inca in viata, iudeii l-au omorat cu un lemn.
Liturghia lasata de Iacov, a fost preluata de Sfantul Vasile, iar mai apoi de fericitul Ioan Gura de Aur.


REDACTIA* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.Sfinti

Cine a fost Sfantul Dumitru - 26 octombrie

Sfantul Dumitru

In traditia romaneasca se spune ca la 26 octombrie, de ziua Sfantului Dumitru (Samedru) se sfarseste „vara pastorilor”, inceputa la 23 aprilie, de ziua Sfantului Gheorghe.
Sfantul Dumitru sau Dimitrie a fost fiul voievodului cetatii Tesalonicului, care si-a botezat fiul, pe Dumitru, in ascuns spre a-l feri de prigonitorii crestinilor. Ajuns la maturitate succesorul tatalui sau, Dimitrie a fost invingator in luptele contra scitilor. Imparatul Maximilian a poruncit sarbatorirea acestei victorii, prilej cu care a aflat ca Dimitrie este crestin. Aruncat in temnita, el a binecuvantat pe tanarul crestin Nestor spre a-l invinge in arena pe puternicul luptator Lie, omorator de crestini. Imparatul Maximilian - infuriat - a poruncit taierea capului lui Nestor si strapungerea cu suliti a lui Dimitrie. Moastele Sfantului Dumitru au produs un mir aromat si vindecator, de unde si denumirea sfantului de „Izvoratorul de mir”. Data praznuirii Sf.Dumitru se datoreaza faptului ca moastele sale au fost aduse la Tesalonic intr-o zi de 26 octombrie.

Superstitii de Sfantul Dumitru - click aici


Olivia Vatca

* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.Sfinti

Preacuviosul Parinte Dimitrie cel nou de la Basarabi - 27 octombrie

Acest cuvios Parinte care a trait in secolul al XIII-lea, se tragea dintr-un sat din Bulgaria, numit Basarabi, de pe malul raului Lom. Mai intai a fost pazitor de vite, iar apoi, vazand relele lumii si faptele ei trecatoare, s-a facut calugar la o manastire ce-si avea salaslul intr-o pestera, in apropierea satului Basarabi. Prin taria credintei, a postului, a rugaciunii si privegherii, cuviosul Parinte a dobandit harul facerii de minuni, astfel ca si-a cunoscut si data trecerii sale din lumea aceasta la cele ceresti. Si cunoscand-o astfel, el s-a asezat intre doua pietre si si-a dat obstescul sfarsit. Dupa multa vreme, apele Lomului s-au revarsat si au clintit cele doua pietre, care au cazut in apa, dimpreuna cu moastele Sfantului Parinte, unde au zacut mult timp si unde noaptea se vedeau lumini, de ziceau oamenii ca este acolo o comoara. Vrand Dumnezeu sa descopere oamenii aceea „comoara”, a trimis pe ingerul Sau, in vis, la o copila ce patimea de duh necurat. Ingerul zicandu-i ca „de vor scoate parintii tai din apa trupul, eu te voi tamadui”.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

HALLOWEEN - Rit pagan, superstitie sau sarbatoare crestina ?

31 octombrie

Imediat dupa 1989, „barierele” au disparut, diverse obiceiuri, superstitii sau sarbatori, indeosebi americane, au inceput sa fie practicate si la noi. Este cazul Zilei Indragostitilor (Valentine’s Day), dar si al Halloween-ului (Ziua tuturor sfintilor). In cazul celei din urma, aceasta se sarbatoreste pe 31 octombrie si contine rituri tipice pomenirii mortilor, dar si cele ale sarbatorii de An Nou. Este un amestec de ritual pagan, superstitie si sarbatoare crestina. Sa vedem de unde provine aceasta.

Halloween - denumirea

Dupa cum veti vedea mai jos, in secolul al VII-lea, ziua de 1 noiembrie era Ziua tuturor sfintilor, adica „All Hallow’s Day”; cum superstitia spunea ca in noaptea de dinaintea acestei zile, lumea spiritelor se intrepatrunde cu lumea celor vii, s-a pastrat obiceiul de a se sarbatori „All Hallow Even” adica ajunul - 31 octombrie. De aici pana la prescurtarea pe care o cunoastem azi - Halloween - n-a fost decat un pas.
Citeste...


Editorial

Ce este reîncarnarea?..

Fragment din cartea „Află ce ai fost într-o viaţă anterioară”
autor: Radu Botez – parapsiholog
disponibilă la Libraria Antiq

www.libraria-antiq.ro

Prin reîncarnare, se înţelege renaşterea continuă a sufletului sub diferite forme ale existenţei: întru­pări umane, animale sau chiar vegetale.
Credinţa în reîncarnare este fundamentală în hindu­ism şi budism; eternul ciclu al reîncarnărilor este privit mai mult ca un drum al suferinţei, deoarece sufletul trebuie să traverseze încă o dată o existenţă lumească înainte de a-şi găsi cândva liniştea în nonexistenţă.
Autorul

Dalai Lama: Despre reîncarnare

Dalai Lama a fost întrebat în cadrul uneia din conver­saţiile cu Rajiv Mehrotra, autorul volumului „Dalai Lama: Despre fericire, viaţă şi multe altele”:
„Sfinţia Voastră, fiind adeptul metodei ştiinţifice, al analizei logice şi al raţionalităţii, cum reuşiţi să găsiţi nu­mitorul comun cu faptul că sunteţi o reîncarnare?”
Într-o lungă consideraţiune, pe parcursul a câtorva pagini, Dalai Lama dă câteva lămuriri despre reîncarnare şi karmă. Între altele, spune că sunt multe interpretări ale reîncarnării, considerând, din punctul său de vedere, că aceasta înseamnă să te naşti în mod deliberat cu scopul de a reuşi ceea ce ţi-ai propus în viaţa anterioară sau de a finaliza munca cuiva începută într-o viaţă anterioară. După afirmaţia că budismul este deschis investigării şti­inţifice, Dalai Lama a fost întrebat de ce mai supravieţu­ieşte credinţa în reîncarnare (de altfel, există numeroase persoane care îşi pun această întrebare). În răspunsul său, Dalai Lama afirmă că, dacă ştiinţa presupune – pe bună dreptate – investigarea a ceva ce poate fi măsurat sau calculat, conceptul despre „mental” sau despre “sine” nu poate fi măsurat. Din punct de vedere budist, ştiinţa este în acest domeniu limitată; mintea şi conştiinţa se află în afara domeniului ştiinţific actual. Deoarece astăzi există numeroase experimente legate de creier, poate că aces­tea vor duce la lărgirea domeniului, a adăugat Sfinţia Sa.
Citeste...


Editorial

Despre CABALA

Cuvantul…
Termenul Cabala deriva din cuvantul ebraic kabbalah, care inseamna dupa unii primire, dupa altii receptare, sau traditie. Cabala mai este cunoscut si sub formele: cabalah, kabbalah, Qabala, cabala sau abalah; dar mai sunt si alte forme. Astazi se spune ca nu trebuie sa fii evreu pentru a studia Cabala (celebra Madonna este adepta a cultului Cabala, iar nu mai putin celebra Jennifer Aniston, ca si Demi Moore, sunt sustinatoare fervente ale acestui cult); iar cabalistii moderni afirma despre Cabala ca se poate adapta la orice sistem religios. Daca e asa sau nu, vom vedea mai jos…
Din punct de vedere tehnic, termenul Cabala se aplica numai scrierilor care au aparut in Spania medievala si sudul Frantei incepand din secolul al XIII-lea. Dincolo de mediul academic, termenul se aplica pentru toate formele de ezoterism evreiesti. In acest text, vom folosi forma Cabala.

Despre Zohar
Cabala, traditia orala transmisa de mistica ebraica din generatie in generatie, in paralel cu textele biblice, intruchipeaza esenta cunoasterii Universului si a lui Dumnezeu, asa cum era ea perceputa de traditia ebraica.
Conform credintei traditionale, cunoasterea cabalistica timpurie, cam din secolul al X-lea inainte de Christos, a fost transmisa pe cale orala de catre patriarhi, prooroci si intelepti, fiind mai apoi „intretesuta” in scrierile religioase iudaice si fiind practicata de peste un million de evrei in vechiul Israel. Mai tarziu, temandu-se ca aceste cunostinte cabalistice ar putea sa fie utilizate in mod abuziv – in special de cuceritorii straini – Sanhedrinul (conducerea spirituala evreiasca) a ascuns aceste cunostinte, secretizandu-le.
Citeste...


Editorial

Artele Martiale si morala crestina

Artele martiale - origini si actualitate

“Artele marțiale” au existat de-a lungul întregii istorii a omenirii, ele fiind similare inca de la „nastere” cu diferite procedee sau tehnici de lupta folosite in mod special in confruntarile fizice sau in razboaie. Inca din vremea Olimpiadelor omenirea a mostenit o serie de forme de arte martiale care s-au pastrat pana in timpurile noastre, amintind aici celebrul pankration (stramosul artelor martiale mixte) precum și celebrele lupte greco-romane si varianta moderna a acestora, mai puțin protectiva - luptele libere (in varianta romaneasca acestea fiind cunoscute sub denumirea de trântă). De asemenea, la nivel european trebuie să fi existat multe alte forme similare sau diferite de luptă (precum franțuzescul savate si altele).
Clasificarea artelor martiale s-ar putea face dupa foarte multe criterii, rezultand un numar mare de categorii. Daca ar fi sa facem o clasificare cat mai generala a acestora, am putea sa impartim artele martiale in: arte martiale traditionale si arte martiale moderne. De asemenea, in funcție de principiile strategice folosite, rolul acordat forței, vitezei și inițiativei, artele marțiale se pot imparti în două mari ramuri (școli): stiluri externe și stiluri interne.
Artele martiale traditionale sunt cele care respecta caracterul vechi, traditional, razboinic, bazandu-se in mod special pe tehnici ce in urma cu mai bine de 200 de ani erau folosite in razboaie sau in diferite confruntari fizice.
Artele martiale moderne sunt cele care presupun cautarea de catre practicanti a unui sens mult mai adanc decat simpla confruntare fizica, acestea urmarind in principal dezvoltarea unei conștiințe superioare, în armonie cu mediul înconjurator și cu un autocontrol realizat prin exerciții fizice și mentale, in acest sens artele martiale devenind o cale (do) adevarata de lupta a fiecarei fiinte umane, in depasirea limitelor existentei sale si in castigarea adevaratei „batalii” a vietii si anume cea a sinelui cu sine insusi.
Citeste...


Editorial

Mantre sau rugăciuni?

Fiecare religie, fiecare tradiție spirituală precum și mistica izvorâtă din ele au avut un mod propriu de a se raporta la Dumnezeu. Însă, dincolo de dogme, credințe, istorii diferite, pe care le cunoaște fiecare dintre acestea și le apără uneori prin arme și războaie, există ceva comun în practica spirituală care le însoțește pe toate. Căci o religie nu este formată doar din legile, prescripțiile, sfinții sau tradițiile promovate, ci este mai ales dintr-un mod de viață care propune o practică specifică. Dacă reducem toate tradițiile spirituale la lucruri esențiale și simple, putem spune că toate cred într-o ființă spirituală originară, un Tată Creator (Mamă Arhetipală) și toate îi propun omului metode prin care să se dezvolte pentru a fi o ființă mai bună, un cetățean mai bun, un preot mai bun sau un exemplu de virtute pentru semenii săi.
Metodele de a înfăptui această purificare sau transformare morală sunt foarte diferite, mai ales între tradițiile orientale și cele occidentale, însă toate au ca nucleu cuvinte, propoziții, imnuri sau poezii cu caracter sacru, pe care le-au rostit personalități de excepție, sfinți sau inițiați. După multe tradiții, asemenea texte au fost rostite inițial chiar de ființele divine sau de slujitorii-patriarhi ai acestora. Indiferent că erau cuvinte simple, imnuri sau propoziții mai lungi ori mai scurte, toate aceste sentințe sfinte erau păstrate în vremuri mai vechi sub formă de poezii, primind un ritm, o formă artistică și chiar o melodie cu ajutorul căreia ele puteau fi incantate sau performate. Conținutul lor, conform tradițiilor, oferă discipolilor putere, înțelepciune și iubire.
Tradiția orientală cunoaște acest tip de sentințe-rugăciuni sub numele de mantram (mantre sau mantras), termenul provenind din limba sanscrită, odată cu importul masiv de literatură esoterică din a doua parte a secolului al XIX-lea. Tradiția iraniană conservă aceași termen, cu variația manthra, pe când spațiul taoist numește sentințele sacre zhenyan. Termenii pot fi asemănați cu rugăciunile din cadrul spațiului occidental creștin, dacă ne raportăm la conținutul lor și mai ales la funcționalitate. Atât mantrele, cât și rugăciunea au ca scop apropierea practicantului de Dumnezeu, crearea unui spațiu special de comunicare între om și Creatorul său.
Citeste...


Recomandari

PromoEditorial

Inceputurile scrisului in limba romana si Diaconul Coresi

In afara filologilor sau iubitorilor de carte veche, putini romani stiu astazi cum s-a nascut scrisul romanesc si care au fost eforturile depuse pentru aceasta. Intre istorici ai limbii au fost multe dispute privind inceputurile scrierii romanesti, caci primul document care s-a pastrat pana astazi este Scrisoarea lui Neacsu ot Dragopole catre Hanas Benkner ot Brasov, datata 1521. Pentru ca limba acestui document este dezvoltata si coerenta, toti cercetatorii au presupus ca exista deja o practica a limbii scrise private sau oficiale, care a putut forma anumite expresii si chiar o traditie a scriiturii. In secolul al XVI-lea intalnim multe documente si carti in limba romana, care vor urma scrisorii boierului Neacsu.
Daca in Europa occidentala a secolelor XV- XVI in documente oficiale si private se foloseau in paralel limba poporului si latina de cancelarie, in tarile romane lucrurile au fost diferite, caci marea slava in care se aflau a impus limba slavona atat ca limba de cancelarie, cat si a scrisorilor private. Posibilele documente in limba romana anterioare secolului al XVI-lea au fost atat de sporadice incat nu au supravietuit timpului. In afara Psaltirii Scheiene pe care I. Bianu o plasa la sfarsitul secolului al XV-lea, singurul document despre care s-a afirmat cu argumente ( de catre prof. D. Serbu ) ca ar fi anterior acestei perioade este Legenda Sfintei Duminici din cadrul Manuscrisului de la Ieud, legenda ce poarta anul 6900 ( 1391-1392 ). Autenticitatea acestei datari este insa negata de mare parte din cercetatori. In vremea in care DaVinci isi redacta mini-tratatele de stiinta in Italia, in tarile romane abia apareau primele tipare slavone.
Citeste...


Editorial

De la cine mai putem invata lectia rabdarii ?

A fost odata un om foarte necajit. De foarte tanar a suferit de o multime de boli, dar a rabdat cu demnitate toate suferintele, nepierzandu-si nici macar o clipa speranta ca se va vindeca.
Si anii au trecut, omul a inceput sa imbatraneasca si de vindecat tot nu se vindeca, indiferent de eforturile pe care le facea. Mai in gluma mai in serios, oamenii il intrebau “De unde atata rabdare? Mai ai, mai ai?”
Intr-o zi a fost vizitat de catre preotul satului. Fara a astepta prea mult parintele i-a spus :
- Te cunosc de o viata. Ai suferit ca nimeni altcineva, dar te-ai deosebit de ceilalti nu prin asta, ci prin calitatile pe care le ai. Esti cel mai bun exemplu de rabdare si buna-credinta. Cum ai reusit? Te rog, invata-ma si pe mine, ca la randu-mi, sa-i pot invata pe altii.
- Parinte si eu m-am maniat pentru neputintele mele, dar intr-o noapte am avut un vis. Se facea ca o multime de ingeri impleteau o minunata coronita. “Pentru cine faceti aceasta coronita?” i-am intrebat. “Pentru tine” le-a fost raspunsul. “Si cand va fi gata?” i-am intrebat curios. “Cand vei fi rabdat de ajuns” le-a fost raspunsul. Din acea noapte, eu am hotarat sa am rabdare, in primul rand cu mine si ceva mai multa cu altii.
Multumind Divinitatii ca a fost ales doar sa-i indrume pe altii si nu sa exemplifice semnificatia rabdarii prin suferinta, parintele a plecat ingandurat. Stia mai demult timp proverbul “cu rabdarea treci marea”, dar abia acum a inteles ca rabdarea este o floare foarte rara care nu creste in gradina tuturor...
Ce ar mai fi de adaugat?
Citeste...


Editorial

Diortosirea Rugaciunii = efect de bumerang ?

"Rugamu-ne Indurarilor Luceafarului marilor,
Din valul ce ne bantuie,
Ne apara, ne mantuie.
Privirea-Ti adorata,
Asupra-ne coboara.
O ! Maica Prea curata,
Si pururea Fecioara
Marie."

Citeste...


Editorial

Comentarii "incrucisate" despre cruce, Sfanta Cruce

Energii vazute - energii sublime

"Vreau oriunde ma voi duce sa-mi ajute Sfanta Cruce" - proverb popular izvorat din credinta profunda, precrestina, in Cruce.
Incrucisare = nu inseamna neaparat opozitie, ci aliere, sensul metafizic al Crucii reprezentand matematic punctul de convergenta al energiilor vazute (lumea materiala) si al energiilor sublime.
Priveste la o fereastra (nici o asemanare voita cu "windows"), priveste la o usa [ ("door", sau "backdoor") neinteresandu-ne pe unde intri], priveste la un pod ( "a gate"), priveste la orice cladire ("home" sau... "homeless") si vei gasi Crucea (AXIS MUNDI).
Citeste...
Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

© Copyright 2007 - 2016 rugaciuni.ro     Toate drepturile rezervate     Mentiuni Legale
* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar       (www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie       (www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de medicina alternativa  (www.infoterapii.ro) Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Superstitii       (www.superstitii.ro) Revista Vietilor Anterioare       (www.reincarnare.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Revista OnLine de Interpretare a Viselor                              (www.oniromantie.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Libraria anticariat - ANTIQ Carte Reincarnare Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric