Revista de Rugaciuni si Spiritualitate - Crestinism, Iudaism, Islamism ( Islam ), Hinduism, Budism ( Buddhism )

Sfinti

Taierea Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul - 29 august

Sfantul Ioan Botezatorul a primit de la Iisus Christos marturia ca este cel mai mare dintre toti oamenii nascuti din femeie si cel dintai intre Profeti. El a fost vrednic, nu doar a-L vedea pe Mantuitor, al carui Inaintemergator fusese pus, ci chiar sa il boteze in Iordan si sa fie martorul descoperirii Sfintei Treimi. Regasind, ca un nou Adam, starea de armonie a firii noastre creata pentru a se dedica lui Dumnezeu, Ioan considera toate cele ale acestei lumi nesemnificative in fata respectarii Legii lui Dumnezeu si nu s-a temut sa aduca reprosuri lui Irod Antipa, tetrarhul Galileei, om lipsit de rusine si dezmatat care, impotriva Legii, s-a casatorit cu Irodiada, sotia fratelui sau Filip, pe cand acesta era inca in viata si avusese cu ea o fata, pe Salomeea. Ioan i-a spus lui Irod Antipa: “Nu-ti este ingaduit sa ai ca sotie pe femeia fratelui tau”. De aceea, Irodiada il ura puternic pe Ioan si urmarea sa-l omoare, dar mai intai l-a facut pe Irod Antipa sa-l intemniteze.
Citeste...


Editorial

Cine este Papa Francisc?

Inainte de a raspunde la intrebarea din titlu, este necesar sa amintim cadrul in care a avut loc renuntarea Papei Benedict al XVI-lea la pontificat, alegerea noului papa si, in sfarsit, cine este noul ales sa fie capul Bisericii Catolice.

Demisia – o “rana” institutionala

Cand Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat renuntarea la scaunul papal, o lume intreaga a fost consternata si multe teorii asupra motivelor ce au stat la baza acesteia s-au emis; unele mai mult sau mai putin intemeiate. Motivul oficial al demisiei a fost starea sanatatii, motiv asupra caruia, atat Papa insusi, cat si inaltii reprezentanti ai Vaticanului, au insistat in mod repetat. Multi au asociat insa acest gest cu scandalul “Vatileaks” (“Vatileaks”, prin asociere cu “Wikileaks”; adica aparitia in presa a unor documente confidentiale care sugereaza luptele pentru putere si coruptia de la Vatican). In plus, Papa ar fi recunoscut prin demisia sa esecul in reforma Curiei – aparatul administrativ al Vaticanului. Jurnalistii specializati in problemele Vaticanului sustin ca atat boala, cat – mai ales – problemele interne ale Vaticanului au facut dificila convietuirea intre persoana riguroasa a Papei si aceste probleme. Un membru proeminent al Curiei a spus despre demisia Papei Benedict al XVI-lea, ca este „un punct slab, o rana institutionala, juridica si de imagine”, iar apoi, ca „este un dezastru”. De altfel, Vaticanul a incercat sa tempereze zvonurile lansate de ziare, ca demisia Papei a fost influentata de scandaluri legate de sex, banci si homosexualitate, insa nici nu a infirmat clar aceste zvonuri. Dar sunt extrem de cunoscute numeroasele scandaluri din sanul Bisericii Catolice, in legatura cu preoti pedofili sau care practica homosexualitatea, iar asta nu este decat „varful aisbergului”, caci marile „hibe” se afla in alta parte: in practicile financiare cu dedesubturi, in reticenta tinerilor de a deveni preoti catolici datorita celibatului impus, in birocratia acerba din administratia Vaticanului, a luptei subterane pentru putere si a multor astfel de motive, care par sa zdruncine stabilitatea unei Biserici vechi de 2000 de ani. Acesta este climatul in care s-a produs retragerea Papei Benedict al XVI-lea si instalarea unui nou papa.


Cine este Papa Francisc

Nascut din parinti emigranti italieni, la Buenos Aires-Argentina, in 17 decembrie 1936, a primit numele de Jorge Mario Bergoglio. A studiat chimia, apoi cursuri seminaristice, si-a luat licenta in filosofie, apoi a a predat literatura si psihologia. La 11 martie 1958 a devenit novice in ordinul iezuit, iar la 13 decembrie 1969 a fost hirotonit preot. Consacrarea sa episcopala a avut loc la data de 27 iunie 1992, iar la 28 februarie 1998 a devenit arhiepiscop de Buenos Aires. In consistoriul din 21 februarie 2001, Papa Ioan Paul al II-lea (click aici) l-a ridicat la demnitatea de cardinal. La 13 martie 2013, la iesirea din conclavul insarcinat sa-l aleaga pe succesorul Papei demisionar Benedict al XVI-lea, s-a rostit cunoscuta formula latina Habemus papam, anuntand lumii alegerea lui Jorge Mario Bergoglio sub numele de Papa Francisc. Inaugurarea pontificatului sau a avut loc la 19 martie 2013, la care a participat si patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, ceea ce a constituit o premiera pentru epoca moderna. Si nu a fost singura: cand a iesit in balcon pentru binecuvantarea pascala, Papa Francisc a cerut mai intai celor prezenti o binecuvantare, lucru neobisnuit pana atunci. Dar vor mai fi si altele, dupa cum vom vedea in urmatoarele randuri...
Citeste...


Editorial

Ce este reîncarnarea?..

Fragment din cartea „Află ce ai fost într-o viaţă anterioară”
autor: Radu Botez – parapsiholog
disponibilă la Libraria Antiq

www.libraria-antiq.ro

Prin reîncarnare, se înţelege renaşterea continuă a sufletului sub diferite forme ale existenţei: întru­pări umane, animale sau chiar vegetale.
Credinţa în reîncarnare este fundamentală în hindu­ism şi budism; eternul ciclu al reîncarnărilor este privit mai mult ca un drum al suferinţei, deoarece sufletul trebuie să traverseze încă o dată o existenţă lumească înainte de a-şi găsi cândva liniştea în nonexistenţă.
Autorul

Dalai Lama: Despre reîncarnare

Dalai Lama a fost întrebat în cadrul uneia din conver­saţiile cu Rajiv Mehrotra, autorul volumului „Dalai Lama: Despre fericire, viaţă şi multe altele”:
„Sfinţia Voastră, fiind adeptul metodei ştiinţifice, al analizei logice şi al raţionalităţii, cum reuşiţi să găsiţi nu­mitorul comun cu faptul că sunteţi o reîncarnare?”
Într-o lungă consideraţiune, pe parcursul a câtorva pagini, Dalai Lama dă câteva lămuriri despre reîncarnare şi karmă. Între altele, spune că sunt multe interpretări ale reîncarnării, considerând, din punctul său de vedere, că aceasta înseamnă să te naşti în mod deliberat cu scopul de a reuşi ceea ce ţi-ai propus în viaţa anterioară sau de a finaliza munca cuiva începută într-o viaţă anterioară. După afirmaţia că budismul este deschis investigării şti­inţifice, Dalai Lama a fost întrebat de ce mai supravieţu­ieşte credinţa în reîncarnare (de altfel, există numeroase persoane care îşi pun această întrebare). În răspunsul său, Dalai Lama afirmă că, dacă ştiinţa presupune – pe bună dreptate – investigarea a ceva ce poate fi măsurat sau calculat, conceptul despre „mental” sau despre “sine” nu poate fi măsurat. Din punct de vedere budist, ştiinţa este în acest domeniu limitată; mintea şi conştiinţa se află în afara domeniului ştiinţific actual. Deoarece astăzi există numeroase experimente legate de creier, poate că aces­tea vor duce la lărgirea domeniului, a adăugat Sfinţia Sa.
Citeste...


Editorial

Despre CABALA

Cuvantul…
Termenul Cabala deriva din cuvantul ebraic kabbalah, care inseamna dupa unii primire, dupa altii receptare, sau traditie. Cabala mai este cunoscut si sub formele: cabalah, kabbalah, Qabala, cabala sau abalah; dar mai sunt si alte forme. Astazi se spune ca nu trebuie sa fii evreu pentru a studia Cabala (celebra Madonna este adepta a cultului Cabala, iar nu mai putin celebra Jennifer Aniston, ca si Demi Moore, sunt sustinatoare fervente ale acestui cult); iar cabalistii moderni afirma despre Cabala ca se poate adapta la orice sistem religios. Daca e asa sau nu, vom vedea mai jos…
Din punct de vedere tehnic, termenul Cabala se aplica numai scrierilor care au aparut in Spania medievala si sudul Frantei incepand din secolul al XIII-lea. Dincolo de mediul academic, termenul se aplica pentru toate formele de ezoterism evreiesti. In acest text, vom folosi forma Cabala.

Despre Zohar
Cabala, traditia orala transmisa de mistica ebraica din generatie in generatie, in paralel cu textele biblice, intruchipeaza esenta cunoasterii Universului si a lui Dumnezeu, asa cum era ea perceputa de traditia ebraica.
Conform credintei traditionale, cunoasterea cabalistica timpurie, cam din secolul al X-lea inainte de Christos, a fost transmisa pe cale orala de catre patriarhi, prooroci si intelepti, fiind mai apoi „intretesuta” in scrierile religioase iudaice si fiind practicata de peste un million de evrei in vechiul Israel. Mai tarziu, temandu-se ca aceste cunostinte cabalistice ar putea sa fie utilizate in mod abuziv – in special de cuceritorii straini – Sanhedrinul (conducerea spirituala evreiasca) a ascuns aceste cunostinte, secretizandu-le.
Citeste...


Editorial

Artele Martiale si morala crestina

Artele martiale - origini si actualitate

“Artele marțiale” au existat de-a lungul întregii istorii a omenirii, ele fiind similare inca de la „nastere” cu diferite procedee sau tehnici de lupta folosite in mod special in confruntarile fizice sau in razboaie. Inca din vremea Olimpiadelor omenirea a mostenit o serie de forme de arte martiale care s-au pastrat pana in timpurile noastre, amintind aici celebrul pankration (stramosul artelor martiale mixte) precum și celebrele lupte greco-romane si varianta moderna a acestora, mai puțin protectiva - luptele libere (in varianta romaneasca acestea fiind cunoscute sub denumirea de trântă). De asemenea, la nivel european trebuie să fi existat multe alte forme similare sau diferite de luptă (precum franțuzescul savate si altele).
Clasificarea artelor martiale s-ar putea face dupa foarte multe criterii, rezultand un numar mare de categorii. Daca ar fi sa facem o clasificare cat mai generala a acestora, am putea sa impartim artele martiale in: arte martiale traditionale si arte martiale moderne. De asemenea, in funcție de principiile strategice folosite, rolul acordat forței, vitezei și inițiativei, artele marțiale se pot imparti în două mari ramuri (școli): stiluri externe și stiluri interne.
Artele martiale traditionale sunt cele care respecta caracterul vechi, traditional, razboinic, bazandu-se in mod special pe tehnici ce in urma cu mai bine de 200 de ani erau folosite in razboaie sau in diferite confruntari fizice.
Artele martiale moderne sunt cele care presupun cautarea de catre practicanti a unui sens mult mai adanc decat simpla confruntare fizica, acestea urmarind in principal dezvoltarea unei conștiințe superioare, în armonie cu mediul înconjurator și cu un autocontrol realizat prin exerciții fizice și mentale, in acest sens artele martiale devenind o cale (do) adevarata de lupta a fiecarei fiinte umane, in depasirea limitelor existentei sale si in castigarea adevaratei „batalii” a vietii si anume cea a sinelui cu sine insusi.
Citeste...


Editorial

Insemnele cruciate intre realitate si imagistica

Sire, zise bursucul, ţi-o spun cu toata sinceritatea ca daca vrei sa-i acorzi iertarea, Renard n-o sa-ti mai faca necazuri, nici tie si nici altora.[…] Am sa-l pun sa ia crucea.
Atunci regele l-a iertat. Si a dat porunca sa fie adusa crucea. Iata-l pe Brun ursul ca o aduce pe umar. E mare bucurie.[…] Renard nu stie daca o sa faca pana la capat drumul sfant. Dar, oricum, ia crucea si si-o pune pe umarul drept. I se mai dau apoi traista si toiagul. Cu cea dintai dupa gat, cu cel de-al doilea in mana, iata-l pe Renard pelerin. Regele ii cere sa le ierte tuturor raul pe care i l-au facut si ii cere deasemeni si lui sa renunte la toate sireteniile si la toate cruzimile. Renard nu refuza nimic. Atata timp cat n-a sters-o de acolo, el e intru totul de acord cu regele. Apoi, cu putin inainte de trei dupa-amiaza, paraseste palatul. In sufletul lui el ii uraste pe toti. Da pinteni calului si o porneste repede la trap. Iata-l ajuns intr-un desis. De departe ii zareste pe rege si pe regina impreuna cu alti demnitari. Atunci salta sus crucea si striga:
- Maiestate, iata emblema ta. Bata-l Dumnezeu pe al de m-a impopotonat cu mantia, cu toiagul si desaga asta. Te salut in numele lui Nur-ed-Din, eu, Renard, bunul pelerin.
"
Fragment din Judecata lui Renart (Roman de Renart)

Mai inainte de a fi emblema cruciatilor, crucea cusuta pe vesmintele lor era un insemn de pelerinaj folosit in tot occidentul. Cu asta cruciada, pelerinaj de alta factura (mai multe - click aici), nu aduce nimic nou. Insa e probabil ca spusele Sfantului Matei, care luate de Urban al II-lea in anul 1095, in apelul sau de la Clairmont, sa fi contribuit la schimbarea in emblema privilegiata a drumului spre Ierusalim, a ceea ce nu era altceva decat un semn de pelerinaj ca atatea altele. Incepand cu prima cruciada, cei care isi propuneau sa faca acest drum sunt desemnati cu termenul latinesc de “cruce signati” („marcati cu semnul crucii”). Cu ce aseamana aceasta cruce, care este in acelasi timp si semnul exterior al unui legamant si cel al apartenentei la o noua comunitate de pelerini inzestrati cu privilegii speciale? Pe care vesmant trebuia ea asezata? Din ce e facuta? Ce forma are? Ce culoare? Ce dimensiuni?
Citeste...


Editorial

Inviat-A ?

Invierea = minune Christologica sau minune obisnuita a oricarui amarat de crestin (viitor fericit) care a inteles si a acceptat ?

Vai voua, cei care nu acceptati Invierea !
Vai voua, cei care ati inteles, si nu acceptati !
Vai voua, celor care va e frica de moarte !

Fericiti voi care intelegeti sau macar acceptati Invierea lui Christos ca pe o personala si personalizata de intampinare quasicompetenta a unui fenomen unic (empiric numin minune) a vesniciei paradisiace ; dornica de o virtuosa si competenta accesare.
Citeste...


Editorial

Treptele inițierii creștine

“Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine însuşi, să-şi ia crucea, şi să Mă urmeze.”
Evanghelia după Marcu, 8,34

În spațiul oriental, inițierea era o problemă personală a căutătorului, ce dorea să se elibereze de suferință și de trăirea pe Pământ prin vieți repetate. Această inițiere orientală cuprindea șapte etape:
Abținerea – Yama
Urmarea simbolurilor cultice – Njama
Disciplinarea posturilor corpului – Asana
Educarea respirației – Pranayama
Trăirea în raport cu moralitatea – Pratjahara
Liniștea minții și unirea ei cu totul – Dharana și Dyana
Golirea de sine pentru a primi spiritualul – Samadhi


În Misteriile epocilor ulterioare, acționa alt impuls decât cel din Vechea Indie. Existau astfel trei trepte ale inițierii, care mergeau de la individual la social. Prima treaptă era reprezentată de ocultatio, retragerea în rugăciune sau meditație, dispariția față de lume în izolarea unei școli sau frății spirituale. Cea de-a doua etapă a inițierii vechi era caracterizată de moartea simbolică prin descensus ad inferos. Ceea ce era vechi trebuia să moară pentru a face loc noului să se manifeste. Ultima etapă a inițierii vechi era epiphania, revelatio sau revelarea celui care a revenit din ocultarea mistică și călătoria în moarte. Discipolul la inițiere trecea de la statutul de învățăcel la cel de inițiat și ieșea în lume pentru a împlini misiunea sa de conducător de popoare sau preot.
Inițierea veche parcurgea astfel cele trei etape:
Ocultatio sau retragerea
Descensus ad inferos sau moartea mistică
Epiphania sau ieșirea în lume


Pășind prin cele trei etape misteriale, inițierea creștină mistică presupune șapte etape, care au fost parcurse în mod arhetipal de Christos în ultima parte a Săptămânii Patimilor.
Citeste...


Recomandari

PromoEditorial

Ce rol are perseverenta in viata unui om ?

Fiecare om isi are planurile sale si cred ca nu intamplator, omului i s-a daruit capacitatea de a gandi si de a actiona pentru a realiza ceea ce isi doreste. Realitatea a demonstrat ca orice capacitate umana se dezvolta numai prin actiune.
Perseverenta este considerata adevaratul motor al actiunii, fiind calitatea prin care se ajunge a se duce la bun sfarsit orice initiativa, indiferent de obstacolele intalnite.
Cuvantul perseverenta provine de la cuvantul latin „perseverentia” si inseamna staruinta, tenacitate, asiduitate, insistenta, ravna, neclintire, statornicie in munca, in convingeri, in atitudini.
Despre perseverenta s-au scris si spus foarte multe, deoarece s-a constatat ca ar putea fi tocmai secretul succesului.
Jan Amos Comenius in lucrarea sa „Didactica magna” scria acum sute de ani „perseverenta in lucrare si-o dobandesc tinerii daca lucreaza totdeauna cate ceva, fie in serios, fie jucandu-se”.
Englezilor le place sa spuna „nu renunta la calatorie din cauza ploii de dimineata”.
Citeste...


Editorial

Padre Pio - Ce este rugaciunea ?

Cel mai frumos crez este acela care se naste pe buzele tele in intuneric, in jertfa, in durere, in efortul suprem al unei neabatute vointe de bine : este acela care, asemenea unui fulger, sfasie intunericul sufletului tau ; este acela care, in dezlantuirea furtunii, te inalta si te ridica la Dumnezeu.


Puterea lui Dumnezeu
toate le biruieste :
dar rugaciunea umila si supusa
este mai puternica
decat insusi Dumnezeu,
ii opreste bratul,
ii potoleste mania,
il dezarmeaza, il invinge,
il domoleste si il face,
as putea spune,
dependent si prieten.


Nu va temeti niciodata de capcanete satanei, care, oricat ar fi de periculoase, nu vor fi niciodata in stare sa rascoleasca un suflet care sta aproape de cruce. Fiti prevazatori si intariti-va din ce in ce mai mult, prin rugaciune si prin frumoasa virtute a umilintei : veti vedea ca nu va veti scufunda in marea turbata.

Citeste...
Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

© Copyright 2007 - 2016 rugaciuni.ro     Toate drepturile rezervate     Mentiuni Legale
* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar       (www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie       (www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de medicina alternativa  (www.infoterapii.ro) Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Superstitii       (www.superstitii.ro) Revista Vietilor Anterioare       (www.reincarnare.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Revista OnLine de Interpretare a Viselor                              (www.oniromantie.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Libraria anticariat - ANTIQ Carte Reincarnare Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric