Revista de Rugaciuni si Spiritualitate - Crestinism, Iudaism, Islamism ( Islam ), Hinduism, Budism ( Buddhism )

Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Sambata Sfantului Teodor - 4 Martie 2017

      la incheierea primei saptamani a Postului Mare
sau
Minunea colivelor si pomenirea mortilor

"In timpul domniei tiranice a imparatului Iulian Apostatul, acesta a poruncit sa se stropeasca cu sangele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vandute pe piata cetatii imperiale, pentru a intina astfel prima saptamana din Postul Mare al crestinilor. Dar mucenicul Teodor s-a aratat in vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie (360-369), descoperindu-i planul lui Iulian si sfatuindu-l sa fiarba graunte de grau (kolva) si sa le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca acestia sa nu mearga sa cumpere de la piata. Fiind astfel izbaviti de intinaciunea idolatriei gratie acestui mucenic surpator al idolilor, arhiepiscopul a poruncit credinciosilor sa serbeze in fiecare an, la incheierea primei saptamani a Postului Mare, un praznic care sa comemoreze acest eveniment. Aceasta prima sambata este, asadar, ocazia unei duble bucurii : incheierea primei perioade a postului si praznuirea mucenicului". (Din "Triodul explicat", Ed. Deisis, Sibiu, 2000)

Dar cine era mucenicul Teodor? Acesta a trait in vremea imparatilor Maximian si Maximin, intr-un sat numit Himialon. Inrolandu-se in oastea tironilor, a fost descoperit de mai-marele tironilor ca fiind singurul crestin, care nu se inchina idolilor, ca ceilalti ostasi. Chemat la cercetare, el a marturisit credinta sa in Christos Fiul lui Dumnezeu si a batjocorit idolii la care ostasii se inchinau. Mai-marele acestora, Vringa, l-a indemnat pe Teodor sa faca inchinare idolilor, iar acesta refuzand, i s-a dat timp de gandire, pe care el l-a folosit dand foc statuii pe care elinii o socoteau mama idolilor. Prins, el a fost chinuit si torturat, apoi a fost pedepsit tot cu foc, intr-un cuptor incins, in care si-a gasit sfarsitul. La 50 de ani de la moartea sa, s-a petrecut intamplarea de mai sus, minunea colivelor. In amintirea acestei intamplari minunate, biserica ortodoxa sarbatoreste anual pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron, in prima sambata a Postului Mare, cand se sfinteste coliva si se face pomenirea mortilor. Aceasta sarbatoare a fost randuita pe vremea Patriarhului Nectarie al Constantinopolului (381-397).


REDACTIA

* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.
Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

© Copyright 2007 - 2017 rugaciuni.ro     Toate drepturile rezervate     Mentiuni Legale
* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar       (www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie       (www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de medicina alternativa  (www.infoterapii.ro) Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Superstitii       (www.superstitii.ro) Revista Vietilor Anterioare       (www.reincarnare.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Revista OnLine de Interpretare a Viselor                              (www.oniromantie.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Noul tau dictionar de vise -- Enciclopedia viselor pe intelesul tuturor - editie digitala Carte Reincarnare Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric