Revista de Rugaciuni si Spiritualitate - Crestinism, Iudaism, Islamism ( Islam ), Hinduism, Budism ( Buddhism )

Marile Religii ale lumii

BUDISMUL

V. BUDISMUL

Budismul a aparut in India secolelor VI-V i.Chr. In urma unor cercetari recente, data cea mai probabila pentru Nirvana lui Buddha, este intre anii 483-400 i.Chr. Inainte de aceasta, cautarile spirituale dobandisera deja notiunile de natura ciclica a timpului si inlantuirea fiintelor in ciclul permanent al nasterilor si mortilor, samsara. Se dorea intelegerea mecanismului transmigrarii fiintelor, pentru a gasi o cale de eliberare, ca o unire a principiului personal cu divinul.

Buddha

Nascut intr-un mic regat nepalez, copilul primeste numele de Siddhartha (ar putea fi un titlu nobiliar, dar in acest caz numele sau ar ramane necunoscut), iar numele de familie era Gautama. La aproximativ 30 de ani, intalnindu-se cu un batran calugar sihastru, descopera suferintele oamenilor: batranetea, boala, moartea ; dar si o cale spre speranta eliberarii. El alege sihastria si opteaza pentru "Calea de mijloc", care-i arata lucrurile asa cum sunt : iluzorii, trecatoare, si descopera posibilitatea eliberarii fiintei de patimi si iluzii aducatoare de suferinta. Aceasta este Desteptarea si el capata numele de Buddha, Cel desteptat si fiind ascet din clanul Shakya a fost numit Shakyamuni. Cel care, dupa 547 de existente anterioare, animale, fiinte umane si de alte feluri, Buddha Shakyamuni, hotaraste sa impartaseasca invatatura sa si, timp de 40 de ani calatoreste prin Valea Gangelui, explicandu-si doctrina, adunand calugari si adepti laici, iar la insistentele discipolului sau Ananda, accepta si calugarite. La o varsta avansata, el dispare inaltandu-se in Parinirvana, moastele lui fiind impartite in diverse "stupa", monumente ale arhitecturii buddhiste, edificii comemorative si relicvare.

Citeste...


Marile Religii ale lumii

Editorial

MARILE RELIGII ALE LUMII

Iata SUBIECTUL ! Atat de grandios, incat atunci cand pui mana pe condei, ea tremura. Dar omul a suferit din totdeauna de morbul cunoasterii, inca de cand locuia in Gradina Raiului si a mancat din "rodul pomului din mijlocul gradinii" (Genesa 3:1-24) si astfel "boala" cunoasterii a ajuns pana la noi. Si astazi - inca - vrem mereu sa stim totul. Toate eforturile omului continua si astazi pentru a afla, a sti cat mai multe. Cine suntem? De unde venim? Incotro ne indreptam? Aceste intrebari l-au "muncit" pe om in lungul sau drum de la Facere, de-a lungul timpului, pana astazi. Mereu vrem sa stim! Pentru a incerca sa "adapam" aceasta sete de cunoastere vom prezenta in aceste pagini cate ceva despre MARILE RELIGII.

Biblia ne spune ca omul a avut o cunoastere divina initiala si ca, apoi, a pierdut-o, indepartandu-se din ce in ce mai mult de Dumnezeu si ajungand la practici cu atat mai primitive si mai repulsive, cu cat indepartarea aceasta a ajuns sa fie mai mare. Din punct de vedere crestin, RELIGIILE LUMII sunt rezultatul unei indepartari vinovate fata de Dumnezeu. Biblia ne spune ca omul a ajuns astazi pacatos prin natura sa si ca nu mai poate veni la Dumnezeu decat prin intermediul unui Mijlocitor, oferit in persoana lui Iisus Christos. Aceasta pozitie a crestinismului s-ar putea sa nu fie pe placul celor care sunt in afara crestinismului, dar ea este izvorata din mesajul clar si categoric al Bibliei.
Vom incepe aceasta prezentare cu CRESTINISMUL, nerespectand ordinea fireasca, cronologica, tocmai pentru ca "oameni suntem" si crestini ne numim; desi in mod istoric si logic ar fi trebuit sa incepem cu IUDAISMUL. Dar, fiecare lucru - la timpul sau; vom prezenta, in serial, cum am spus: CRESTINISMUL, IUDAISMUL, ISLAMISMUL, HINDUISMUL si BUDDHISMUL, fiecaruia - partea sa. Sa purcedem, dar !


Marile Religii :

I. Crestinismul - Citeste
II. Iudaismul - Citeste
III. Islamismul - Citeste
IV. Hinduismul - Citeste
V. Buddhismul - Citeste

Materiale realizate de Radu Botez & Livia Dragu

* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.Marile Religii ale lumii

IUDAISMUL

II. Iudaismul

Istoric

Religia acestui popor este strans legata de istoria sa, care se intinde de-a lungul a treizeci si cinci de secole, fiind lunga si plina de framantari. Distingem in aceasta istorie trei mari perioade :
- perioada biblica : incepand din sec. al XIII-lea i.Chr. pana in sec. al IV-lea d.Chr. :
- diaspora, termenul grecesc pentru raspandirea evreilor sau, in ebraica, "galut" sau "golah" ;
- perioada contemporana, care incepe din sec. al XIX-lea.
Epoca biblica. Avraam a trait in epoca lui Hammurabi, intemeietorul primului stat babilonian ( sec.XIII i.Chr. ). Plecand din Ur la indemnul lui Dumnezeu, Avraam merge in Canaan. Descendentii lui se refugiaza in Egipt din cauza foametei, unde traiesc intai prosperi datorita lui Iosif, apoi in robie ( Facerea, prima carte a Pentateuhului ). Dumnezeu ii promisese lui Avraam ca-i va dezrobi si ii va aduce din nou in Canaan, lucru care se si intampla sub conducerea lui Moise ( Iesirea ), caruia, pe muntele Horeb, in fata intregului popor, Dumnezeu ii da cele 10 porunci scriindu-le pe Tablele Legii. Traversarea a durat 40 de ani si, pana la urma, poporul evreu a intrat in Canaan sub conducerea lui Iosua.
Citeste...


Marile Religii ale lumii

CRESTINISMUL

I. Crestinismul

Crestinismul este "religia intemeiata pe invatatura, persoana si viata lui Iisus Christos" (cf.Dict. Le Robert, 1992), care este Calea, Adevarul si Viata; nimeni nu vine la Tatal decat prin El (Ioan 14:6). Din punct de vedere istoric, nasterea acestei religii a avut loc in secolul I, in Imperiul Roman, conform marturiei unor istorici latini precum Tacitus, Suetoniu si Pliniu cel Tanar, scriitor si guvernator al Bitiniei. Cel care a descris aparitia si extinderea acestei religii a fost un istoric evreu, credincios Romei, Flavius Josephus. Dar, in primul rand, putem cunoaste originea crestinismului din scrierile elaborate pe vremea primelor generatii de crestini, in special a discipolilor lui Iisus Christos, cunoscute ca Noul Testament, recunoscut ca "Sfanta Scriptura" impreuna cu Vechiul Testament, pe care crestinii il au in comun cu evreii.
Citeste...


Marile Religii ale lumii

ISLAMISMUL

III. Islamul

Islamul este o religie monoteista; este mesajul lui Dumnezeu relevat profetului Mahomed prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil. Aceasta religie s-a nascut la Mecca, in Arabia, la inceputul secolului al VII-lea d.Chr. fiind raspandita in Asia si Africa. Islamul recunoaste religiile monoteiste aparute inaintea lui ; se declara ca si ele izvorat din credinta lui Avraam si se socoteste continuarea iudaismului si crestinismului pe care le confirma si le completeaza.
Citeste...


Marile Religii ale lumii

HINDUISMUL

IV. Hinduismul

Hinduismul este una dintre cele mai vechi religii, cu leaganul in India si radacinile anterioare mileniului al II-lea i.Chr. dar s-ar putea ca unele rituri, mituri si simboluri sa dateze din epoci chiar mai vechi, adica din mileniul al III-lea i.Chr. Ceea ce numim azi hinduism este rezultatul fuziunii dintre aportul indo-european adus de triburile Asiei septentrionale si o baza religioasa autohtona existenta in bazinul Indusului, raspandita in bazinul Gangelui si, de acolo, pe intreg continentul indian. Astazi gasim hinduismul in India, Sri Lanka (Ceylon), Indonezia, insula Bali, Malaysia, Singapore, insulele Fidji, insulele Mauritius ; gasim hindusi in insula Reunion, Madagascar, Africa de Sud (Gandhi a profesat ca avocat printre hindusii de aici) , in Caraibe, Surinam si Trinidad. De altfel, hindusi gasim raspanditi pe tot globul.
Hinduismul aduce lumii occidentale sensul simbolului, sensul transmutarii interioare spre spiritualitate si sensul sacrului care se manifesta prin intermediul cosmosului. Cuvantul "hindu" este legat de fluviul Indus si desemneaza pe locuitorii continentului indian, iar daca inainte de secolul al XIX-lea se spunea "religii si obiceiuri din India", neexistand cuvantul hinduism, la inceputul acelui secol un hindus l-a inventat prin mimetism de la termenii crestinism, iudaism etc. Europenii credeau ca hinduismul are o unitate de practici si doctrine, dar acest lucru este inselator, pentru ca nu exista hinduism, ci "hinduisme".
Citeste...
Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

© Copyright 2007 - 2017 rugaciuni.ro     Toate drepturile rezervate     Mentiuni Legale
* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar       (www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie       (www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de medicina alternativa  (www.infoterapii.ro) Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Superstitii       (www.superstitii.ro) Revista Vietilor Anterioare       (www.reincarnare.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Revista OnLine de Interpretare a Viselor                              (www.oniromantie.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Noul tau dictionar de vise -- Enciclopedia viselor pe intelesul tuturor - editie digitala Carte Reincarnare Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric